Muiderslot

zeilvloot muiden - muiderslotMuiden dankt z’n bestaan aan de ligging aan de Vecht en aan de kortste route van Amsterdam naar het noorden en het oosten. Op dat kruispunt is een levendig stadje ontstaan. Maar de basis was natuurlijk het statige Muiderslot. De ligging aan de Vechtmonding betekende dat Muiden de controle had over de invoer naar het Utrechtse achterland. De tol leverde geld op, het kasteel dwong af dat er ook echt betaald werd.
Sinds het Muiderslot in 1878 een museum werd, zorgt het voor een vaste stroom van bezoekers. Menig schoolreisje voert naar het oude kasteel. Muiden vaart er wel bij.

Forteiland Pampus

zeilvloot muiden - pampusIn en rond Muiden liggen acht forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie werd eind negentiende en begin twintigste eeuw rond de hoofdstad aangelegd en heeft in 1996 een welverdiende plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gekregen.
Het bekendste van deze forten is het eiland Pampus. Het werd in de jaren 1887-1895 gebouwd op een zandplaat, drie kilometer uit de kust. Door de komst van het vliegtuig heeft het fort nooit z’n oorspronkelijke functie – bescherming van Amsterdam – kunnen vervullen.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is Pampus verlaten, maar in 1990 werd het initiatief genomen om het fort te herstellen en voor het publiek toegankelijk te maken. Je kunt er nu, met of zonder gids, door de smalle gangen en hoge zalen dwalen. Voor kinderen is er de Pampus Xperience, waar ze via interactieve spellen kennis maken met de geschiedenis van het forteiland.

Vanuit Muiden vaart het Pampusveer naar het eiland (reserveren gewenst). Maar een bezoek aan Pampus kun je natuurlijk ook prima combineren met een vaartocht op een van de schepen van Zeilvloot Muiden. Daar hebben we zelfs kant en klare arrangementen voor.

Bewaren

Een echte watersportstad

zeilvloot muiden - ome coMuiden is een en al watersport. Er zijn meerdere jachthavens met zeiljachten en motorboten. Je vindt er ook tjalken, klippers en andere traditionele schepen van meer dan honderd jaar oud. Schippers en bemanningen treffen elkaar vanouds in café Ome Ko, de huiskamer van de bruine vloot.

Er zijn het hele jaar door nautische evenementen, zoals de Muider Hardzeildagen (sinds 1979), de roeisloepenwedstrijd Muiden-Pampus-Muiden en Muider Vlaggetjesdag, de opening van het zeilseizoen.

Eten en drinken

De schepen van Zeilvloot Muiden bieden uitgebreide mogelijkheden voor catering aan boord. Maar ook in de stad zelf kun je uitstekend terecht voor een hapje en drankje. Vanaf de terrassen aan de Vecht heb je meteen mooi zicht aan wat zich allemaal op de water en in de sluis afspeelt. Mogen wij je een paar tips geven?

Bewaren

Trouwen in Muiden

Wil je in Muiden trouwen – al dan niet aan boord? Neem even contact op met de burgerlijke stand van de gemeente Gooise Meren.

Het begon in Muiden

zeilvloot muiden - vroegerTegenwoordig zijn er in Nederland 450 traditionele zeilschepen die ‘met verhuur’ over het IJsselmeer en de Waddenzee varen. Muiden is de plaats waar, zo’n 50 jaar geleden, die chartervaart begon. Hier lagen de eerste botters en tjalken die passagiers aan boord namen voor een dag, een weekend of een week avontuurlijk zeilen. Sindsdien hebben tal van traditionele ‘Muider’ schepen hun gasten een onvergetelijke zeiltocht bezorgd. Bekende platbodemschippers maakten het stadje aan de Vecht nog bekender en leverden hun bijdrage aan een rijke historie.

Bewaren

Heb je al zin om te gaan zeilen? Neem een kijkje op onze schepen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren