Over Muiden

Forteiland Pampus

In en rond Muiden liggen acht forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie werd eind negentiende en begin twintigste eeuw rond de hoofdstad aangelegd en heeft in 1996 een welverdiende plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gekregen. Het bekendste van deze forten is het eiland Pampus. Het werd in de jaren 1887-1895 gebouwd op een zandplaat, drie kilometer uit de kust.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is Pampus verlaten, maar in 1990 werd het initiatief genomen om het fort te herstellen en voor het publiek toegankelijk te maken. Je kunt er nu, met of zonder gids, door de smalle gangen en hoge zalen dwalen. Voor kinderen is er de Pampus Xperience, waar ze via interactieve spellen kennis maken met de geschiedenis van het forteiland.

Zeilen naar Forteiland Pampus

Vanuit Muiden vaart het Pampusveer naar het eiland (reserveren gewenst). Maar een bezoek aan Pampus kun je natuurlijk ook prima combineren met een vaartocht op een van de schepen van Zeilvloot Muiden. Daar hebben we zelfs kant en klare arrangementen voor

Ontdek de schepen van Muiden

De schepen van de Zeilvloot Muiden zijn geschikt voor uiteenlopende gelegenheden. Ontdek ze allemaal.