Over Zeilvloot Muiden

De Bruine Vloot begon in Muiden

Muiden is de plaats waar, zo’n 50 jaar geleden, de bruine vloot begon. Hier lagen de eerste botters en tjalken die passagiers aan boord namen voor een dag, een weekend of een week avontuurlijk zeilen. Sindsdien hebben tal van traditionele ‘Muider’ schepen hun gasten een onvergetelijke zeiltocht bezorgd. Bekende platbodemschippers maakten Muiden nog bekender en leverden hun bijdrage aan een rijke historie. Tegenwoordig zijn er in Nederland 450 traditionele zeilschepen die ‘met verhuur’ over het IJsselmeer en de Waddenzee varen.

Zeilschepen uit de bruine vloot

De bruine vloot: botters en tjalken, schippers en gasten

In 1967 verschenen de eerste verhuurbotters in de Muider haven. Sommige waren in goede staat, andere moesten nodig (of voortdurend) opgeknapt worden. Het was avontuurlijk zeilen op deze schepen, met weinig comfort. Botters hadden geen lieren, alles ging op handkracht. Al snel volgden er ook enkele tjalken die ‘in de verhuur’ gingen.

De belangstelling voor zeilen met traditionele schepen groeide snel en bleef groeien. Steeds meer schippers stapten over van ‘een weekeindje varen als bijverdienste’ naar een fulltime bestaan als charterschipper. Steeds meer mensen ontdekten hoe leuk het was om met z’n allen het water op te gaan. En ze bleven gaan: er zijn groepen die al 15 jaar achter elkaar bij dezelfde schipper een week of weekend boeken.

De Nederlandse zeilchartervaart is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak. De laatste jaren is er een duidelijke ontwikkeling naar ‘meer comfort aan boord’. Tegelijkertijd zijn er – ook bij Zeilvloot Muiden – schepen die juist het sportieve en het authentieke bewaren. Nog steeds is de bruine vloot in Muiden sterk vertegenwoordigd.

De bruine vloot van nu...

Groot, klein, dubbele mast, slaaphutten... Alle schepen zijn authentiek en behoren tot de unieke Zeilvloot van Muiden